krivonos smrekový

Loxia curvirostra Krivonos smrekový je nápadný vták (mierne väčší než vrabec) so silno stavaným telom, nápadne krátkym chvostom a charakteristickým zakriveným zobákom s prekríženými špičkami. Samec je tehlovo červený s hnedými krídlami a chvostom, šedým zobákom a hnedými končatinami. Samica je mene nápadná, najčastejšie olivovo žltozelená s krídlami a chvostom rovnakom sfarbenými ako samec. Mladé vtáky sa podobajú samičkám. Sú olivovo zelené s tmavohnedým žíhaním. Mimo hniezdenia žije krivonos smrekový obvykle v menších, rozvoľnenejších kŕdľoch. Je veľmi obratný, rýchlo preskakuje z vetvi na vetvu, často visí aj hore nohami. Je…

vrabec poľný

Passer montanus Vrabec polny je plachym pribuznym vseobecne znameho vrabca domoveho a ako uz jeho meno napoveda, je doma hlavne na vidieku. Zmeny v kulturnej krajine, ked zmizli drobne policka, medze s krovinami a zive ploty, vznikli velke lany, ubrali vrabcom nielen moznosti hniezdenia, ale aj zdroje potravy, co nasledne viedlo k poklesu ich stavov. Aj ked ich druhove vedecke meno montanus znamena horsky, horam sa skor vyhybaju. Lieta obratnejsie ako vrabec domovy. V zime so svojim pribuznym casto tvoria zmiesane krdle. Výskyt: Najradsej sa vyhladavaju otvorenu kulturnu krajinu so…

Sýkorka uhliarka

Parus ater Sýkorka uhliarka patrí medzi najmenšie sýkorky žijúce u nás. Vyskytuje sa predovšetkým v ihličnatých lesoch. Pri zháňaní potravy prehľadáva neúnavne aj tie najslabšie vetvičky a zobáčikom pátra medzi ihličím aj v štrbinách kôry. Často pritom visí nohami nahor alebo sa trepoce pripomínajúc kolibríka na špičkách vetiev. Niekedy si semená alebo aj inú potravu ukrýva do chumáčov ihličia. Je našou jedinou sýkorkou, ktorá má na krídlach dva svetle pásiky. Výskyt: Obýva predovšetkým ihličnaté a zmiešané lesy, najviac také, kde sú zastúpené smreky, ale vyskytuje sa aj v parkoch a…

Sýkorka chochlatá

Parus cristatus Špicatý, čierno-bielo melírovaný chochol sýkorky chochlatej je nielen vynikajúcim rozpoznávacím znakom, ale dodáva jej aj nezvyčajný švihácky vzhľad. Je však väčšinou veľmi ťažké stretnúť sa s ňou, pretože sa po celý rok zdržiava prevažne v korunách ihličnatých stromov, najčastejšie borovíc. Ak sa ju podarí zahliadnuť, možno ju najlepšie rozoznať podľa čiernobieleho sfarbenia hlavy. Výskyt: Je viazaná na ihličnaté lesy, najčastejšie sa vyskytuje v starých borovicových lesoch, ale aj v parkoch a starých záhradách s ostrovčekmi ihličnanov alebo v zmiešaných lesoch. Je pomerne hojná, v horách vystupuje až k…

Sýkorka belasá

Cyanistes caeruleus Sýkorka belasá patrí medzi naše najhojnejšie drobné spevavce. Svoje meno došťala podľa modrastého nádychu operenia, ktorý vyniká najmä na háve. Ak chceme, aby sa nám sýkorky belasé usadili v záhrade, musíme im zavesiť búdku s vletovym otvorom menším ako 27mm, inak ich vytlačia silnejšie sýkorky veľké. Výskyt: Obýva všetky biotopy, kde sa vyskytujú listnaté stromy – zmiešané a listnaté lesy (najradšej dubové), hájiky, parky, záhrady a cintoríny. Pre jej výskyt sú dôležité dutiny, ktoré môže využiť na hniezdenie. Na jeseň sa často zdržiava v trstinách. Veľkosť: Dĺžka tela…

Stehlík obyčajný

Carduelis carduelis Tento stehlík patrí naše najpestrejšie spevavce. Pomenovanie stehlík je pravdepodobne všeslovanského pôvodu, staročeské znelo stehlec. Názov je pravdepodobne zvukomalebný podľa jeho spevu znejúceho ako štiglic. Výskyt: Vyhľadáva otvorenú, napríklad aj kultúrnu krajinu so svetlými listnatými alebo zmiešanými lesmi, obrábanú pôdu pretkanú živými plotmi a množstvom hájikov, ovocné sady, parky, okraje miest a dedín s plochami zarastenými burinou, záhrady so starými listnatými stromami. Nevyhýba sa ani blízkosti človeka. Veľkosť: Dĺžka tela s chvostom 12-13cm, rozpätie krídel 21-25cm. Potrava: Hlavne semená rôznych rastlín, predovšetkým vyšších trvaliek a burín, semená stromov.…

Stehlík čížik

Carduelis spinus http://www.xeno-canto.org/sounds/uploaded/RWHGTWZNPX/XC358227-Spinspin-cs_poland_psz_11.15_170306-1494.mp3 Poznávacím znakom samčeka je výrazná čierna čiapočka a čierne hrdlo, zelenkavo žlté líca a žltý prúžok nad okom. Výskyt: Vyhľadáva svetle ihličnaté a zmiešané lesy, v ktorých rastú smreky. Hojnejší je vo vyšších polohách, kde ho nájdeme najčastejšie v porastoch jelší, vŕb alebo briez. Veľkosť: Dĺžka tela s chvostom: 11,5-12,5cm, rozpätie krídel 20-23cm. Potrava: Semená stromov a kríkov, najmä jelší, briez, vŕb, smrekov a borovíc, ale aj bodliakov. Živí sa aj púčikmi a bobuľami, v menšej miere aj hmyzom a jeho larvami. Mláďatá kŕmi tiež semenami. V…

Sojka obyčajná

Garrulus glandarius Rozmery, hmotnosť: 32-52cm, krídla 54-58cm, 140-190g Perie prevažne červenkasto hnedé na temén so svetlými, čierno pásikavými pierkami, biele hrdlo, kostrč a chvost; po oboch stranách hrdla s čiernymi fúzmi od spodnej čeľuste šikmo nahor. Loví bezstavovce, ale ako vykrádač hniezd vo väčšom rozsahu ukoristí aj vajíčka a mláďatá spevavcov. Okrem toho zožerie aj žalude, bukvice, orechy, bobule a semiačka rastlín. Prebytočnú potravu ukrýva na zemi a v nej. Z takýchto zabudnutých skrýš už neraz vznikli väčšie dubové, či bukové lesy. Tento ostražitý vták prenikavým škriekaním často hlási prítomnosť…

muchár sivý

Muscicapa striata http://www.xeno-canto.org/sounds/uploaded/GDLISPXBBZ/XC330927-Tyrreense%20Vliegenvanger%20Arone%20Corsica%2026jul16.mp3 “ order_by=“imagedate“ order_direction=“DESC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]