Turiecfoto

Ilegálny motorizmus v Turci – Offroad

Ilegálny motorizmus

Veľa terénnych motorových vozidiel sa u nás pohybuje bez prijateľného odôvodnenia. Ide o nelegálny motorizmus off-road. Rybári, poľovníci a iní bežne jazdia tam, kde nesmú. Takéto jednanie je v rozpore so zákonom a spadá do kategórie ilegálneho terénneho motorizmu. Nadšenci off-roadu v Turci sú dobre organizovaní a zdevastované porasty, lesné cestičky, či lúky sa pravidelne objavujú ako keby náhodou, po daždi, čo je jasný dôkaz vyhľadávania ťažko zjazditeľného terénu. Nelegálnosť svojho chovania sami často pripúšťajú tým, že chcú ostávať v anonymite, nepoužívaním registračného čísla motorového vozidla, či nočnými jazdami, ktoré sú pre lesnú zver, ktorá má zvýšenú aktivitu práve v noci, najfatálnejšie.

Po nájazdoch off-roadistov v teréne ostávajú vyjazdené koľaje, odpadky, zničený porast a vytečený olej na vodných plochách, či stojacich kalužiach.

Za občasných páchateľov priestupkov, prípadne trestných činov spojených s ilegálnym off-roadom možno považovať desiatky občanov z blízkeho okolia. V drvivej väčšine sa jedná o vekovú kategóriu 20-40 rokov. Ilegálny motoristi sú aj vodiči štvorkoliek, motoriek, džípov, ktorí si cez cudziu lúku skracujú cestu ku svojej chate, ale aj motivovaný jazdec, ktorý off-road považuje za životný štýl a ktorého technické schopnosti vedú k závažným prehreškom. Sú ale aj jazdci, ktorí vnímajú svoj stroj ako prostriedok k výletom, ktorého cieľom primárne nie je športový výkon alebo provokácia. Predpokladá sa, že táto skupina je dotknutá paušálnym odsudkom offroadu, pretože sa podľa vlastného názoru chová umiernene.

Nepovolená športová jazda na terénnych vozidlách je extrémnym prejavom ilegálneho motorizmu. Neplní prepravnú funkciu, koná sa výhradne pre samotný zážitok z jazdy. Toho je veľakrát dosahované agresívnym jazdným štýlom a mimoriadnou, častokrát zámerne zvyšovanou hlučnosťou. Tieto a ďalšie prejavy zväčšujú rozsah škôd proti zákonu, prírodnému prostrediu i etike a prekračujú mieru tolerancie.

Nepovolená prítomnosť motorového vozidla v prírode je priestupkom, prípadne trestným činom. Priame dopady pokojnej jazdy po poľnej ceste sú neporovnateľne menšie, než dopady divokej jazdy voľným terénom, vybiehanie do kopcovitého terénu, či po lesnej ceste.

Športový off-road je individuálnou zábavou s výnimočnými nárokmi na prostredie, ktoré má svoje vlastné potreby a je užívané pre dlhú radu ďalších aktivít, z ktorých časť sa deje vo verejnom záujme a sú hájené zákonom. Zásahy do technického stavu vozidla a porušovanie pravidiel prevádzky robia z offroadu nežiaducu aktivitu nie pre nepochopenie spoločnosti, ale kvôli neprijateľnému chovaniu jeho priaznivcov. Zložité stíhanie priestupkov podporuje asociálne prejavy priaznivcov offroadu a prispieva ku všeobecne kritizovanej neschopnosti rešpektovať.

Čo je na offroade teda zlé?

Zákaz vjazdu neurčuje značka, ale zákon. Chýbajúca značka neznamená, že je vjazd povolený. Jazda mimo cesty a niektoré poľné cesty nie je až na výnimky možná. Ignoráciou spoločenských pravidiel rozširuješ rady neprispôsobivých občanov.

Ako sa zachovať?

Tieto vozidlá porušujú okrem iných zákonov aj lesný zákon. Nebojte sa posielať podnety na políciu – na podnet potrebujete fotku a lokalizáciu (najlepšie GPS) vozidla a popis situácie. V podnete žiadajte, aby vás polícia ďalej informovala o vyšetrovaní.

Kde majú teda jazdiť?

Budúci kupca motorového vozidla, ktorý by chcel využívať auto na off-road, MUSÍ BYŤ INTELEKTOVO NA TAKOM STUPNI ZRELOSTI, aby si dokázal uvedomiť stav dostupnosti legálnych miest na jazdenie. Prípadný nízky počet takýchto lokalít ho neoprávňuje vyhľadávať voľnú, nočnú a agresívnu jazdu svahmi.

 

Pozri aj:

Exit mobile version