Stehlík čížik

Zdieľaj!

Carduelis spinus

Poznávacím znakom samčeka je výrazná čierna čiapočka a čierne hrdlo, zelenkavo žlté líca a žltý prúžok nad okom.

Výskyt: Vyhľadáva svetle ihličnaté a zmiešané lesy, v ktorých rastú smreky. Hojnejší je vo vyšších polohách, kde ho nájdeme najčastejšie v porastoch jelší, vŕb alebo briez.

Veľkosť: Dĺžka tela s chvostom: 11,5-12,5cm, rozpätie krídel 20-23cm.

Potrava: Semená stromov a kríkov, najmä jelší, briez, vŕb, smrekov a borovíc, ale aj bodliakov. Živí sa aj púčikmi a bobuľami, v menšej miere aj hmyzom a jeho larvami. Mláďatá kŕmi tiež semenami. V zime navštevuje kŕmidlá a podobne ako sýkorky sa dokáže šikovne zavesiť na lojové gule. Je hašterivý a od kŕmidla dokáže odohnať i väčšie vtáky.

Hniezdenie: Šťavia si malé, hlboké miskovité hniezdo z korienkov, machu, srsti, pavučín a pierok, často na samom konci smrekových konárov. Hniezdi obvykle dvakrát ročne, samica znáša 3-5 svetlomodrých vajíčok s červenkastými alebo fialovými škvrnami. Sedí 12-13 dni, mláďatá vylietajú po 13-15 dňoch.

 

Related posts