Myšiak severský

Zdieľaj!

Buteo lagopus

Nestály druh. Podobný ako myšiak lesný, ale takmer biely chvost s tmavým pásom na končí; zospodu tela odtiene bielej, čierne brucho; beháky operené; čierna škvrna na pleci a zospodu krídel. U nás sa zdržiava hlavne počas sťahovania a zimuje tu. Hniezdi v močariskách, horských údoliach a tundrách, príležitostne aj v nižšie položených lesoch.

Loví malé cicavce obhliadkovým letom a trepotavým letom, najmä hraboše, na zimoviskách poľné myši. Hniezdiská opúšťa koncom augusta, vracia sa v marci/apríli. Hniezdo si stavia na bralách, stromoch alebo aj ja zemi. Mládatá sú operené po 5-6 týždňoch.

Rozmery, hmotnosť: 51-61cm, rozpätie krídel 120-150cm, samec: asi 850g, samica: asi 1000g.

 

Related posts