Haja červená

Zdieľaj!

Milvus milvus

Vzhľad: Operenie zvrchu je matné hnedé so svetlejším lemovaním, zospodu hrdzavočervenkasté; hlava červenkasto biela s čiernymi kostrnkovými čiarami; krídla zvrchu so žltohnedými plecami (počas letu priečny pruh); vidlicovitý chvost je zhora hrdzavý, zospodu svetlejší. Dospelé jedince: chvost hlboko vystrihnutý, malé krídlové krovky bez bielych zakončení, prsia a brucho s čiernymi pásikmi; mladé jedince: chvost menej vidlicovitý, malé krídlové krovky s bielymi koncami, spodná strana so svetlými pásmi.

Výskyt: Je sťahovavá. Areál rozšírenia sa rozprestiera od Kanárskych ostrovov, severozápadnej Afriky a Pyrenejského poloostrova cez južnú a strednú Európu až po južné Švédsko a západné Rusko. V strednej Európe patrí medzi k najzriedkavejším druhom. U nás zimuje v pahorkatinách listnatých, či zmiešaných lesov, pri riečnych tokoch alebo vodných plochách s močariskami.

Potrava: Malé cicavce, hlodavce, mladé zajace, malé až stredne vtáctvo, plazy, obojživelníky a pri vode aj ryby. Nepohdrne ani zdochlinami. Navštevuje aj smetiska.

Spôsob života: Korisť loví výlučne z často kĺzavého až plachtiaceho obhliadkového letu nad otvoreným priestranstvom, v strednej Európe najmä nad kultúrnou krajinou. Usmrtí ju udusením v kŕčovitom zovretí pazúrov. Lovisko býva vzdialené od hniezda niekoľko kilometrov.

 

Related posts

Leave a Comment