Sýkorka chochlatá

Zdieľaj!

Parus cristatus

Špicatý, čierno-bielo melírovaný chochol sýkorky chochlatej je nielen vynikajúcim rozpoznávacím znakom, ale dodáva jej aj nezvyčajný švihácky vzhľad. Je však väčšinou veľmi ťažké stretnúť sa s ňou, pretože sa po celý rok zdržiava prevažne v korunách ihličnatých stromov, najčastejšie borovíc. Ak sa ju podarí zahliadnuť, možno ju najlepšie rozoznať podľa čiernobieleho sfarbenia hlavy.

Výskyt: Je viazaná na ihličnaté lesy, najčastejšie sa vyskytuje v starých borovicových lesoch, ale aj v parkoch a starých záhradách s ostrovčekmi ihličnanov alebo v zmiešaných lesoch. Je pomerne hojná, v horách vystupuje až k hornej hranici lesa a do pásma kosodreviny.

Veľkosť: Dĺžka tela s chvostom 11-12cm, rozpätie krídel 17-20cm.

Potrava: Prevažne hmyz a jeho larvy, pavúky a iné drobné živočíchy. V zime sa živí predovšetkým drobnými semenami. V blízkosti lesov prichádza niekedy v pároch na kŕmidlá, kde vyhľadáva hlavne loj. Potravu zbiera v korunách stromov i na zemi.

Hniezdenie: Hniezdo v prirodzených dutinách v pňoch alebo kmeňoch stromov si sama rozširuje, často využíva aj dutiny vytesané datľami, niekedy aj hniezdne búdky. Vystiela ich machmi, rastlinnými vláknami, pavučinami, zvieracou srsťou a perím. Samica znáša 5-8 belavých, jemne červenkasto škvrnitých vajec, sedí 13-16 dni. Mláďatá kŕmia rodičia v hniezde 18-22 dni a potom ešte asi 3 týždne po vyletení. Hniezdi väčšinou len raz ročne.

 

Related posts