Sojka obyčajná

Zdieľaj!

Garrulus glandarius

Rozmery, hmotnosť: 32-52cm, krídla 54-58cm, 140-190g

Perie prevažne červenkasto hnedé na temén so svetlými, čierno pásikavými pierkami, biele hrdlo, kostrč a chvost; po oboch stranách hrdla s čiernymi fúzmi od spodnej čeľuste šikmo nahor.

Loví bezstavovce, ale ako vykrádač hniezd vo väčšom rozsahu ukoristí aj vajíčka a mláďatá spevavcov. Okrem toho zožerie aj žalude, bukvice, orechy, bobule a semiačka rastlín.

Prebytočnú potravu ukrýva na zemi a v nej. Z takýchto zabudnutých skrýš už neraz vznikli väčšie dubové, či bukové lesy. Tento ostražitý vták prenikavým škriekaním často hlási prítomnosť šeliem alebo diviakov, varuje však aj okolie pri objavení človeka. Obratne sa pohybuje po konároch stromov a kríkov alebo na zemi, ale jé vlnovkovíty let je dosť ťažkopádny.

Žije v trvalom partnerstve a hniezda si v lese s dostatočným podrastom stavia až do výšky 5 metrov. Hniezdia obaja rodičia. Krmive mláďatá sa liahnu hole, operené sú po 19 až 20 dňoch.

Related posts