Sedmohlások obyčajný

Zdieľaj!

Hippolais icterina

Sedmohlások obyčajný bol už na začiatku 20 storočia v strednej Európe jedným z najrozšírenejších vtákov záhrad a hájov. Patrí k našim najlepším spevákom. Do svojho virtuózneho spevu skladajúceho sa z flautových tónov a trilkov pridáva napodobňovanie spevu iných vtáčích druhov. Pri svojom zimnom pobyte v Afrike sa často naučí hlasy exotických vtákov, ktoré potom predvádza u nás v záhradách. V poslednom čase však sedmohlások neustále ubúda, aj keď ich stavy nie sú katastrofálne, aby museli byť zaradené do Červených zoznamov. Samec a samica sú sfarbené rovnako. Spieva väčšinou v skrytosti vegetácie, takže zvyčajne počujeme len jeho hlas, ale tvárou v tvár sa s ním stretneme len zriedka.

Výskyt: Vyhľadáva predovšetkým svetlé lužné lesy s bohatým krovinovým poschodím, dubovo-hrabové háje, poľné hájiky, parky, sady a cintoríny so starými listnáčmi.

Veľkosť: Dĺžka tela 12,5-13,5cm, rozpätie krídel 20-24 cm.

Potrava: Hmyz a jeho larvy, pavúky a iné drobné živočíchy. Mladé vtáky zbierajú spočiatku mäkké húsenice, neskôr začnú loviť hmyz. Na jeseň sa sedmohlásky živia aj bobuľami.

Hniezdenie: Hlboké miskovité hniezdo je starostlivo vystlané zo stebiel a iného rastlinného materiálu, vnútri je vystlané a spevnené pavučinami, vlnou alebo brezovým lykom. Býva umiestnené vo výške 1,2-2,5m na vrcholkoch kríkov alebo na koncoch konárov stromov. Samica znáša 4-5 ružovkastých vajec riedko tmavo škvrnitých, sedí 12-14 dni, mláďatá vylietajú po 13-15 dňoch. Hniezdi raz ročne.

Related posts

Leave a Comment