krivonos smrekový

Zdieľaj!

Loxia curvirostra

Krivonos smrekový je nápadný vták (mierne väčší než vrabec) so silno stavaným telom, nápadne krátkym chvostom a charakteristickým zakriveným zobákom s prekríženými špičkami. Samec je tehlovo červený s hnedými krídlami a chvostom, šedým zobákom a hnedými končatinami. Samica je mene nápadná, najčastejšie olivovo žltozelená s krídlami a chvostom rovnakom sfarbenými ako samec. Mladé vtáky sa podobajú samičkám. Sú olivovo zelené s tmavohnedým žíhaním.

Mimo hniezdenia žije krivonos smrekový obvykle v menších, rozvoľnenejších kŕdľoch. Je veľmi obratný, rýchlo preskakuje z vetvi na vetvu, často visí aj hore nohami. Je typickým semenožravcom, ktorý požiera výhradne semena ihličnatých stromov, predovšetkým smrekov a borovíc. Často sa ozýva tvrdým „kip kip“.
Hniezdi po celý rok, najčastejšie v dobe od decembra do mája, v závislosti na množstve potravy jeden až dvakrát do roka. Dobre ukryté hniezdo si stavia najčastejšie na smrekoch vo výške 4 až 5 m. Behom marca do neho kladie 3 – 4 vajcia o veľkosti 22 × 16 mm, biele s čiernymi a hnedými škvrnami, ich inkubačná doba trvá 14 – 16 dní. V chladnom období samička opúšťa hniezdo jen zriedka a necháva sa kŕmiť samcom. Rodičia mláďatá kŕmia až do tej doby, dokiaľ im nestvrdnú a nezakrivia zobáčiky (14 – 20 dní).

Žije v ihličnatých lesoch. Žije hlavne tam, kde má overené , že je každoročne veľká úroda semien. Krivonosy neodlietajú v zime na juh ako ostatné vtáky. Odlietajú , ale za potravou tam , kde je jej najviac. Jedia semená smrekov, jedlí a borovíc. Ak je nedostatok týchto semien konzumujú i seména listnatých stromov. Pri vyberaní semien zo šišiek sa krivonosy správajú ako papagáje. S potravou krivonosou súvisí aj skrivenie a prekríženie špičiek zobáka. Život živočíchov v miernom pásme je prispôsobený striedaniu ročných období. Aj cyklus rozmnožovanie je prisposobený teplotám a prírodným podmienkam pre život. Krivonosy hniezdia vtedy ked je dostatok potravy a ony ju majú práve v zime a preto nehniezdia na jar, ale v hociktorom ročnom období aj v zime. Hniezdo stavia samička i na vajičkach sedi sama. Samček len nosí materiála sprevádza samičku pri hľadaní materiálu an stavbu hniezda.  Hniezdo si stavajú na veľmi dobre ukrytom mieste väčšinou vysoko na končekoch smrekov. Vždy ho zvrchu kryjú konáre . aby bolo nenápadné. . Je veľmi pevne steny a dno majú hrúbku až 3 centimetre. Materiálom pre stavbu sú konáriky , steblá usušenej trávy , mach a korienky a , aby mali mäkkú výstielku používajú perie a srsť živočíchov. Vajíčka sú 4 až 5 na, ktorých sedí samičká 14 až 16 dní . Obaja rodičia ich po vyliahnutí kŕmia. Samička však an nich prvé dni sedí,aby ich zohriala. Skrivenie zobáka nastáva v treťom týždn.

 

Related posts