kanárik poľný

Zdieľaj!

kanárik poľný

Kanárik poľný bol pôvodne rozšírený v krajinách okolo Stredozemného mora, ale od začiatku 19 storočia začal rozširovať svoj areál na sever až dosiahol oblasť Baltu. Dnes je u nás pomerne hojný. Záhradníci ho nemajú príliš v obľube, pretože na jar často vyďobáva púčiky rastlín. Je to náš najmenší pinkovyti vták. Za letu vyniká jeho jasnožltý trtáč. Mimo obdobia hniezdenia vytvára kŕdle, ktoré spoločne hľadajú potravu.

Výskyt: Vyhľadáva predovšetkým kultúrnu krajinu so skupinami drevín, vidieckym osídlením a krovinatými plochami. Vyskytuje sa aj v parkoch a záhradách, v horách u nás vystupuje do nadmorskej výšky okolo 1000mnm. Je čiastočne sťahovaný, odlietajúce jedince trávia zimu pri Stredozemnom mori.

Veľkosť: Dĺžka tela s chvostom 11-12cm, rozpätie krídel 18-20cm.

Potrava: Semená tráv a bylín, pupence rastlín, zriedka hmyz.

Hniezdenie: Umne spletené miskovité hniezdo z vetvičiek, korienkov, stebiel, machu a pavučín vystlané rastlinnými vláknami, páperím, srsťou a pierkami býva dôkladne upevnené vo vetvách stromov alebo vyšších kríkov. Hniezdi väčšinou dvakrát ročne, samica znáša 3-6 bielych, hnedočerveno škvrnitých vajec, na ktorých sedí 12-13 dni. Kŕmia obaja rodičia 14-15 dni a potom ešte 10 dni mimo hniezda.

 

Related posts