Žeriav popolavý

Zdieľaj!

Grus grus

Vzhľad: pripomína volavku, dlhý krk a štíhla hlava, perie prevažne sivé, čelo a záhlavie čierne, na temene neoperená ploská, hrdlo a predná časť krku čierna, po stranách hlavy súvislé biele pruhy od očí, spájajúce sa v zátylku, nad chvostom nápadný visiaci strapec z kosákovito predĺžených letiek.

Výskyt: Sťahovaný. Žeriav je najväčším vtákom Európy. Hniezdi v močariskách, rašeliniskách, mokradiach a naplaveninách, oddychuje na otvorených priestranstvách. V zimoviskách sa rád zdržiava na pasienkoch a obilných poliach.

Potrava: Žeriav sa živí obilím, hľuzovitými plodmi a s obľubou aj kukuricou, v zimoviskách požiera aj olivy a žalude. Najmä v letnom období sa zvyšuje v jeho potrave podiel hmyzu, červov a malých stavovcov. Potravu nachádza kráčajúc po poliach a lúkach.

Spôsob života: Je aktívny počas dňa, očas sťahovania však aj v noci. Sťahovanie do zimovísk prebieha v septembri/októbri. Vtáky tiahnu v nápadnej klinovej formácii. Počas doby hniezdenia prejavujú teritoriálne správanie, mimo nej sa zoskupujú sčasti do početných kŕdľov.

 

Related posts