vrabec poľný

Zdieľaj!

Passer montanus

Vrabec polny je plachym pribuznym vseobecne znameho vrabca domoveho a ako uz jeho meno napoveda, je doma hlavne na vidieku. Zmeny v kulturnej krajine, ked zmizli drobne policka, medze s krovinami a zive ploty, vznikli velke lany, ubrali vrabcom nielen moznosti hniezdenia, ale aj zdroje potravy, co nasledne viedlo k poklesu ich stavov. Aj ked ich druhove vedecke meno montanus znamena horsky, horam sa skor vyhybaju. Lieta obratnejsie ako vrabec domovy. V zime so svojim pribuznym casto tvoria zmiesane krdle.

Výskyt: Najradsej sa vyhladavaju otvorenu kulturnu krajinu so zivymi plotmi, krovinami, hajikmi, parkami a ovocnymi zahradami. Ziju vsak aj v dedinach a na periferiach miest.

Veľkosť: Dlzka tela s chvostom 13-14cm, rozpatie kridel 19-21cm.

Potrava: Semena trav, roznych bylin, v mensej miere aj hmyz. Mladata krmia hmyzom. Potravu hlada na zemi, v zime prilieta na krmidla.

Hniezdenie: Hniezdo tvori neusporiadana kopka stebiel, vetviciek, pierok a srsti umiestnena v dutine. Najradsej hniezdi v dutych stromoch, ale zavdacite sa mu aj budkou, skarou v skale, dierou v stene alebo v zivom plote. Vhodnu dutinu vypni stavebnym materialom, casto takmer celu. Hniezdi dvakrat az trikrat rocne, samica znasa 3-7 belavych, tmavo skvrnitych vajec, sedi 11-14 dni. Mladata vyletuju po 15-20 dnoch.

Related posts