Sýkorka uhliarka

Zdieľaj!

Parus ater

Sýkorka uhliarka patrí medzi najmenšie sýkorky žijúce u nás. Vyskytuje sa predovšetkým v ihličnatých lesoch. Pri zháňaní potravy prehľadáva neúnavne aj tie najslabšie vetvičky a zobáčikom pátra medzi ihličím aj v štrbinách kôry. Často pritom visí nohami nahor alebo sa trepoce pripomínajúc kolibríka na špičkách vetiev. Niekedy si semená alebo aj inú potravu ukrýva do chumáčov ihličia.

Je našou jedinou sýkorkou, ktorá má na krídlach dva svetle pásiky.

Výskyt: Obýva predovšetkým ihličnaté a zmiešané lesy, najviac také, kde sú zastúpené smreky, ale vyskytuje sa aj v parkoch a veľkých záhradách s ihličnanmi. Je hojná, v horách vystupuje až k hornej hranici lesa a preniká aj do kosodreviny.

Veľkosť: Dĺžka tela s chvostom 11,5cm, rozpätie krídel 17-21cm.

Potrava: Drobný hmyz a pavúky, v zime prevažne semená ihličnatých stromov.

Hniezdenie: Hniezdo vybudované z machu, zvieracej srsti, rastlinných vlákien a pavučín, vystlané starostlivo chlpmi ši šťavia v dutinách stromov, spráchnivených pňoch, ale aj v štrbinách medzi kameňmi alebo dokonca v opustených norách hlodavcov. S obľubou zahniezdi aj vo vtáčej búdke. Hniezdi dvakrát ročne, samica znáša 8-10 belavých, jemne červeno škvrnitých vajíčok. Sadá 14-16 dni. Kŕmia obaja rodičia 16-17 dni.

 

Related posts