Sýkorka belasá

Zdieľaj!

Cyanistes caeruleus

Sýkorka belasá patrí medzi naše najhojnejšie drobné spevavce. Svoje meno došťala podľa modrastého nádychu operenia, ktorý vyniká najmä na háve. Ak chceme, aby sa nám sýkorky belasé usadili v záhrade, musíme im zavesiť búdku s vletovym otvorom menším ako 27mm, inak ich vytlačia silnejšie sýkorky veľké.

Výskyt: Obýva všetky biotopy, kde sa vyskytujú listnaté stromy – zmiešané a listnaté lesy (najradšej dubové), hájiky, parky, záhrady a cintoríny. Pre jej výskyt sú dôležité dutiny, ktoré môže využiť na hniezdenie. Na jeseň sa často zdržiava v trstinách.

Veľkosť: Dĺžka tela s chvostom 11-12cm, rozpätie krídel 17-20cm.

Potrava: Hmyz a jeho larvy, predovšetkým húsenice motýľov, pavúky, púčiky, na jeseň tiež semená, bobule a iné plody. V zime často hosť kŕmidiel, kde sa živí olejnatými semenami, orechmi či lojom. Pri hľadaní potravy sa často vešia na vetvičky bruškom nahor.

Hniezdenie: V dutinách stromov, hniezdnych búdkach či strinach múrov ši šťavia hniezdo vystlané machom, rastlinnými vláknami, srsťou a pierkami. Niekedy zahniezdi aj v poštovej schránke. Hniezdi raz až dvakrát ročne. Samica znáša 7-14 bielych vajíčok s červenkastými bodkami. Sedí 12-15 dni, mláďatá sa vyliehaju po 16-19 dňoch a rodičia ich ešte asi dva týždne kŕmia.

 

Related posts