Oriešok obyčajný

Zdieľaj!

Nannus troglodytes

Pomenovanie oriešok je v slovenčine synonymom pre niekoho drobného alebo slabého. Oriešok obyčajný síce nevyniká veľkosťou – po králikoch je našim najmenším vtákom – ale rozhodne to nie je žiadny slaboch. Vedecké meno označuje obyvateľov jaskýň. Vzťahuje sa na veľké guľovité hniezda otvorene navonok len malým otvorom, ktoré si oriešky často budujú pod prevismi alebo v rôznych zemných dutinách. Sú známe tým, že si svoju neobyčajne hlasnú pesničku dokážu zanôtiť dokonca aj uprostred tuhej zimy.

Pri pohybe v poraste pripomína myš. Pri vzrušení pomykáva krídlami a chvostom. Na svoju veľkosť má mimoriadne silný hlas.

Výskyt: Listnaté a zmiešané lesy s bohatým porastom. Pohybuje sa zvyčajne v najnižších poschodiach vegetácie, na tienistých, tmavých miestach. Rád osídľuje aj obhospodarované pozemky s hájikmi a živými plotmi, záhrady, parky a cintoríny s hustými krovinami.

Veľkosť: Dĺžka tela s chvostom 9-10cm, rozpätie krídel 13-17cm.

Potrava: Hmyz a jeho larvy, pavúky

Hniezdenie: Guľovité hniezdo s postranným vchodom je vybudované z machu, lístia, tenkých vetvičiek. Vnútri je vystlané perím, srsťou a rastlinným materiálom. Hniezdo býva umiestnené nevysoko nad zemou v husti medzi koreňmi vyvrátených stromov, v popínavých rastlinách, pod prevismi a pod. Hniezdi 2x do roka, samička znáša 5-7 bielych, červenohnedých škvrnitých vajíčok. Sedí 13-16 dni, kŕmia obaja rodičia 15-19 dní.

 

Related posts

Leave a Comment