Kôrovník krátkoprstý

Zdieľaj!

kôrovník krátkoprstý

Typickým miesto, kde možno kôrovníky najčastejšie zastihnúť, sú kmene stromov. Tomuto prostrediu sú dokonale prispôsobené aj svojim sfarbením, ktoré pripomína stromovú kôru. V štrbinách kôry si hľadajú potravu. Pri lezení po kmeňoch postupujú v špirále zdola nnahor, potom preletia oblúkom k patie ďalšieho stromu a celý postup opakujú. Na rozdiel od príbuzného kôrovníka dlhoprstého majú kratší pazúr na zadnom prste, ale odlíšiť oba druhy je dosť ťažké. Pri lezení po kmeňoch a konároch sa opiera dlhým chvostom. Samce a samice sú rovnako sfarbené.

Výskyt: Svetlé listnaté a zmiešané lesy. Dáva prednosť porastom, v ktorých sa vyskytujú také listnaté stromy, ako sú duby, bresty a jasene. Vyskytuje sa aj v parkoch a záhradách so starými listnatými stromami. Je pomerne hojný, v horách vystupuje do nadmorskej výšky okolo 800mnm.

Veľkosť: Dĺžka tela s chvostom 12-13cm, rozpätie krídel 18-12cm.

Potrava: Hmyz a jeho larvy, pavúky, v zime tiež drobné semienka. Niekedy prichádza aj na kŕmidlá, často so zmiešanými kŕdľami sýkoriek.

Hniezdenie: Hniezdo z vetvičiek, stebiel, machu a kúskov kôry vystlané vnútri srsťou a pierkami ši šťavia v štrbinách za odchlipnutou kôrou alebo v škárach múrov. Niekedy zahniezdia i vo vtáčej búdke, hromade raždia alebo pod strechou záhradnej besiedky. Hniezdia raz až dvakrát ročne, samica znáša 4-7 belavých červeno-hnedo škvrnitých vajec, sedí 14-15 dni, mláďatá vylietajú po 16-17 dňoch.

Related posts