Haja červená

Milvus milvus Vzhľad: Operenie zvrchu je matné hnedé so svetlejším lemovaním, zospodu hrdzavočervenkasté; hlava červenkasto biela s čiernymi kostrnkovými čiarami; krídla zvrchu so žltohnedými plecami (počas letu priečny pruh); vidlicovitý chvost je zhora hrdzavý, zospodu svetlejší. Dospelé jedince: chvost hlboko vystrihnutý, malé krídlové krovky bez bielych zakončení, prsia a brucho s čiernymi pásikmi; mladé jedince: chvost menej vidlicovitý, malé krídlové krovky s bielymi koncami, spodná strana so svetlými pásmi. Výskyt: Je sťahovavá. Areál rozšírenia sa rozprestiera od Kanárskych ostrovov, severozápadnej Afriky a Pyrenejského poloostrova cez južnú a strednú Európu až…

krivonos smrekový

Loxia curvirostra Krivonos smrekový je nápadný vták (mierne väčší než vrabec) so silno stavaným telom, nápadne krátkym chvostom a charakteristickým zakriveným zobákom s prekríženými špičkami. Samec je tehlovo červený s hnedými krídlami a chvostom, šedým zobákom a hnedými končatinami. Samica je mene nápadná, najčastejšie olivovo žltozelená s krídlami a chvostom rovnakom sfarbenými ako samec. Mladé vtáky sa podobajú samičkám. Sú olivovo zelené s tmavohnedým žíhaním. Mimo hniezdenia žije krivonos smrekový obvykle v menších, rozvoľnenejších kŕdľoch. Je veľmi obratný, rýchlo preskakuje z vetvi na vetvu, často visí aj hore nohami. Je…

Žeriav popolavý

Grus grus http://www.xeno-canto.org/sounds/uploaded/ZGQBFCIWJI/XC382436-Kranichaufbruch.mp3 Vzhľad: pripomína volavku, dlhý krk a štíhla hlava, perie prevažne sivé, čelo a záhlavie čierne, na temene neoperená ploská, hrdlo a predná časť krku čierna, po stranách hlavy súvislé biele pruhy od očí, spájajúce sa v zátylku, nad chvostom nápadný visiaci strapec z kosákovito predĺžených letiek. Výskyt: Sťahovaný. Žeriav je najväčším vtákom Európy. Hniezdi v močariskách, rašeliniskách, mokradiach a naplaveninách, oddychuje na otvorených priestranstvách. V zimoviskách sa rád zdržiava na pasienkoch a obilných poliach. Potrava: Žeriav sa živí obilím, hľuzovitými plodmi a s obľubou aj kukuricou, v…

vrabec poľný

Passer montanus Vrabec polny je plachym pribuznym vseobecne znameho vrabca domoveho a ako uz jeho meno napoveda, je doma hlavne na vidieku. Zmeny v kulturnej krajine, ked zmizli drobne policka, medze s krovinami a zive ploty, vznikli velke lany, ubrali vrabcom nielen moznosti hniezdenia, ale aj zdroje potravy, co nasledne viedlo k poklesu ich stavov. Aj ked ich druhove vedecke meno montanus znamena horsky, horam sa skor vyhybaju. Lieta obratnejsie ako vrabec domovy. V zime so svojim pribuznym casto tvoria zmiesane krdle. Výskyt: Najradsej sa vyhladavaju otvorenu kulturnu krajinu so…

včelárik zlatý

Merops apiaster “ order_by=“imagedate“ order_direction=“DESC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″] Včelárik je veľkosti štíhleho drozda s dlhším zobákom aj chvostom a patrí medzi najfarebnejšie vtáky Európy. Obýva prevažne teplé, suché oblasti Európy, Ázie a Afriky. Severná hranica rozšírenia sa posúva na sever, čo je badať aj v našich podmienkach. Na Slovensku hniezdi podľa aktuálnych odhadov 700 až 1300 párov. Druh patrí medzi sťahovavé vtáky. Do strednej Európy prilieta neskoro na jar až začiatkom mája, na zimoviská odlieta v septembri. Zimu trávi v oblastiach južnej Afriky. Počas ťahu je možné včeláriky pozorovať aj na miestach, kde nehniezdia.…

Sýkorka uhliarka

Parus ater Sýkorka uhliarka patrí medzi najmenšie sýkorky žijúce u nás. Vyskytuje sa predovšetkým v ihličnatých lesoch. Pri zháňaní potravy prehľadáva neúnavne aj tie najslabšie vetvičky a zobáčikom pátra medzi ihličím aj v štrbinách kôry. Často pritom visí nohami nahor alebo sa trepoce pripomínajúc kolibríka na špičkách vetiev. Niekedy si semená alebo aj inú potravu ukrýva do chumáčov ihličia. Je našou jedinou sýkorkou, ktorá má na krídlach dva svetle pásiky. Výskyt: Obýva predovšetkým ihličnaté a zmiešané lesy, najviac také, kde sú zastúpené smreky, ale vyskytuje sa aj v parkoch a…

Sýkorka chochlatá

Parus cristatus Špicatý, čierno-bielo melírovaný chochol sýkorky chochlatej je nielen vynikajúcim rozpoznávacím znakom, ale dodáva jej aj nezvyčajný švihácky vzhľad. Je však väčšinou veľmi ťažké stretnúť sa s ňou, pretože sa po celý rok zdržiava prevažne v korunách ihličnatých stromov, najčastejšie borovíc. Ak sa ju podarí zahliadnuť, možno ju najlepšie rozoznať podľa čiernobieleho sfarbenia hlavy. Výskyt: Je viazaná na ihličnaté lesy, najčastejšie sa vyskytuje v starých borovicových lesoch, ale aj v parkoch a starých záhradách s ostrovčekmi ihličnanov alebo v zmiešaných lesoch. Je pomerne hojná, v horách vystupuje až k…

Sýkorka belasá

Cyanistes caeruleus Sýkorka belasá patrí medzi naše najhojnejšie drobné spevavce. Svoje meno došťala podľa modrastého nádychu operenia, ktorý vyniká najmä na háve. Ak chceme, aby sa nám sýkorky belasé usadili v záhrade, musíme im zavesiť búdku s vletovym otvorom menším ako 27mm, inak ich vytlačia silnejšie sýkorky veľké. Výskyt: Obýva všetky biotopy, kde sa vyskytujú listnaté stromy – zmiešané a listnaté lesy (najradšej dubové), hájiky, parky, záhrady a cintoríny. Pre jej výskyt sú dôležité dutiny, ktoré môže využiť na hniezdenie. Na jeseň sa často zdržiava v trstinách. Veľkosť: Dĺžka tela…