Brhlík obyčajný

Zdieľaj!

Sitta europaea

V období hniezdenia sa stáva brhlík veľmi agresívnym. Vyháňa z dutín iné vtáky, a to dokonca aj v prípadoch, že už začali hniezdiť. Sám potom zmenšuje vletovy otvor do dutiny zmestou blata à sliň tak, aby sa ním pretiahol len on. Tvrdé semená lúska na spôsob ďatľov tak, že ich zasunie do štrbiny v kôre a potom údermi zobáka rozbije šupku, aby sa dostal k jadru.

Pohybuje sa trhavo po kôre na kmeňoch a vetvách stromov. Ako jediný z našich vtákov dokáže šplhať aj hlavou dolu. Vzhľadom na jeho charakteristickú siluetu a sfarbenie ho nemožno zameniť so žiadnym iným našim vtákom.

Výskyt: Staršie listnaté a zmiešané lesy a živé ploty, hájiky, parky a záhrady so stromami s drsnou borkou. Vyskytuje sa aj vo veľkých mestách, je pomerne hojný.

Veľkost: Dĺžka tela s chvostom 13-14,5 cm, rozpätie krídel 18-22cm.

Potrava: Hmyz a jeho larvy, pavúky. Potravu vyhľadáva v štrbinách kôry ostrým zobákom. Okrem toho sa živí aj semenami a bobuľami. Semená si na obdobie nedostatku potravy uschováva do medzier v borke. Ž zime navštevuje kŕmidlá, kde sa správa veľmi neznášanlivo a vyháňa odtiaľ ostatné vtáky.

Hniezdenie: Hniezdo z úlomkov kôry a suchého lístia si stavia v dutinách stromov vydlabaných datľami. Niekedy sa usadzuje aj v hniezdnych búdkach. Hniezdi obvykle len raz ročne, samica znáša 6-8 mliečno bielych vajec s červenkastými skrvnami, sedí 13-15 dni, hniezdna starostlivosť trvá približne 3 týždne.

 

Related posts